Ushqimi i restorantit përmban më shumë kalori sesa ushqimet e fast-food-it

12:56 pm 13.12.18

Take-away burger and chipsEkspertët e shëndetësisë thonë se ushqimi nuk duhet të tejkalojë 600 kalori, por në këtë studim ata kanë gjetur se numri i kalorive është mesatarisht 1,033 në restorante dhe 751 në rrjete të fast foodit.Hulumtuesit e Universitetit të Liverpulit analizuan mijëra ushqime nga vende të tilla si Hungry Horse dhe McDonald’s.

Ata thanë se gjetjet e tyre ishin një shkak shqetësues.

Ekipi hulumtues analizoi më shumë se 13,500 pjata në menytë e 21 restoranteve dhe gjashtë zinxhirëve të ushqimit të shpejtë.Duke përdorur informacione online në lidhje me përmbajtjen e kalorive, vetëm një në 10 vakte u klasifikuan si të shëndetshëm ose më pak se 600kcal, siç rekomandohet nga ‘Public Health England’.

Dhe gati gjysma e menysë përmbante 1.000kcal ose më shumë.

Dr Eric Robinson, studiues kryesor nga departamenti i shkencave psikologjike të Liverpool, tha se rezultatet ishin “tronditëse”, dhe ndoshta nënvlerësuan kaloritë e konsumuara në restorante.”Ne nuk dimë për marrjen e energjisë, por ‘pastrimi i pllakave’ është një sjellje e zakonshme.”Analiza jonë nuk përfshinte pijet, paragjellat, dezertet.”Tomatoes, lettuce and pepper

Restorantet e Hungry Horse kishin përmbajtjen më të lartë kalori mesatare prej 1.358kcal.KFC kryesonte listën e fast-food me një mesatare prej 987 kalorash për një vakt. Burger King, McDonald’s dhe Subway ishin rreth 700kcal. Edhe kur studimi krahasonte ushqimet e ngjashme, përmbajtja e energjisë në ushqimet e restorantit ishte më e madhe.

Ushqimet Burger në restorante përmbanin një mesatare prej 414kcal më shumë se ushqimet e burger në zinxhirët e ushqimit të shpejtë, ndërsa ushqimet e sallatës në restorante ishin pak më të larta në kalori  se sa salatet e ushqimit të shpejtë.”Është me të vërtetë e qartë se çfarë duhet të bëjnë industria ushqimore. Ata duhet të veprojnë më me përgjegjësi dhe të zvogëlojnë numrin e kalorive që shërbejnë”.

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM