Sa të Sigurtë janë Prezervativët? 8 Mitete pavërteta për Prezervativët

7:44 pm 10.12.18

Image result for condoms

Sa të sigurt janë prezervativët? Prezervativët janë 98% efektivë kur përdoren siç duhet.
Jo vetëm që këto mrekulli nga latexi ju mbrojnë nga shtatzënitë e padëshiruara, ato edhe ju mbrojnë edhe nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme.
Për fat të keq,jo të gjithë përdorin prezervativë dhe ky është një problem, sidomos kur të rinjtë, dhe grupmosha 15-24 vjeç, përbëjnë rreth gjysmën e të gjitha rasteve të reja të SST (sëmundjeve seksualisht të transmetueshme) në Shtetet e Bashkuara dhe 1 në 4 adoleshentë seksualisht aktivë kanë një SST (sëmundje seksualisht të transmetueshme), shkruan Teen Vogue.

Këtu janë disa nga gënjeshtrat më të zakonshme që mund të keni dëgjuar për prezervativët:

Miti # 1: Prezervativët nuk janë efektivë në parandalimin e shtatëzanive

Kjo është vetëm një gënjeshtër. Prezervativët janë një nga format më efektive për kontrollimin e lindjeve. “Ju mund t’i bëni prezervativët edhe më efektiv nëse përdorni spermicid mbi to.
Ju gjithashtu mund përdorni metoden ‘pull-out’ (ME KONDOM TË VNUAR), për të ulur më tej gjasat për të mbetur shtatzënë.

Miti # 2: Prezervativët reduktojnë kënaqësinë dhe rehatinë

Në të vërtetë, ata mund ta përmirësojnë jetën tuaj seksuale. “Njerëzit që përdorin prezervativë vlerësojnë përvojat e tyre seksuale po aq të këndshme sa njerëzit që nuk e bëjnë”, thotë Dr. McDonald-Mosley. Por a e dini se çfarë nuk është e rehatshme? Obsesimi me mendimin se  e keni marrë ndonjë SST ose nëse jeni rastësisht shtatzënë pas një akti seksual të pambrojtur.

Image result for condoms

Miti # 3: Dy Prezervativët janë më të mirë se një

JO dhe jo. “Përdorimi i një prezervativi në mënyrëtë saktë është mënyra më e mirë për të zvogëluar rrezikun e shtatzënisë dhe SST-ve”, thotë Dr. McDonald-Mosley. “Në fakt, duke vënë më shumë se një prezervativ në të njëjtën kohë mund t’i bëjë ato më pak të efektshme,” shton ajo. Kjo është për shkak se fërkimi nga dyfishimi mund të shkaktojë  njërën të çahet. Dy prezervativë në të njëjtën kohë janë gjithashtu një humbje totale e parave.

Miti # 4: Prezervativët kanë gjasa të shkyhen

Mendoni për këtë për një sekondë. Nëse ata janë aq të pasigurta, pse mjekët gjithmonë i rekomandojnë ato? Prezervativët janë një formë krejtësisht e sigurt e mbrojtjes, por ju duhet t’i përdorni ato saktë. Ka gjëra që do të bëjnë një prezervativ të çahen siç është ekspozimi i zgjatur ndaj dritës, nxehtësisë dhe ajrit, por Dr. McDonald-Mosley thotë se për aq kohë sa të kontrolloni datën e skadimit të tyre (të shtypur në çdo prezervativ të mbështjellë individualisht) dhe sigurohuni që të përdorni lube me bazë uji ose silikoni, duhet të jeni mirë. “Lubrifikimi me bazë nafte mund të çojë në çarjen e materialit të kondomit, kështu që shmangni atë”, thotë ajo. Dhe nëse prezervativi pushon, ajo këshillon të kërkojë nga partneri juaj të tërhiqet, dhe thjesht ta zëvendësojë atë.

Miti # 5: Prezervativët nuk mbrojnë kundër sëmundjeve ngjitëse seksuale

“Përdorimi i prezervativëve në mënyrë korrekte  vazhdimisht siguron mbrojtjen më të mirë kundër sëmundjeve seksualisht të transmetueshme”, thotë Dr. McDonald-Mosley. Kur përdoret siç duhet, prezervativët janë 98-99% efektivë në mbrojtjen kundër HIV dhe SSve të tjerë. “Përdorimi konsistent i prezervativit mund të shpëtojë jetën tuaj”, thotë Dr. McDonald-Mosley. “Kur bëhet fjalë për HIV, përdorimi i një prezervativi e bën seksin 10.000 herë më të sigurt sesa të mos përdorë një.” Edhe me SST që kryesisht transmetohen nga kontaktet e lëkurës në lëkurë, të tilla si Herpes ose HPV, kondomët ende mund të ofrojnë mbrojtje të vlefshme.
Image result for condoms
Miti # 6: Prezervativët janë vetëm për seksin heteroseksual

Nuk është e vërtetë! Çdokush mund të marrë një SST. Nëse nuk jeni në llojin e marrëdhënies ku përfshihet penisi, këshilla specifike për prezervativët e meshkujve që i kemi referuar më sipër, ndoshta nuk janë për ju, por gjithçka tjetër zbatohet pasi që STD-të nuk diskriminojnë. Digat e dhëmbëve janë një mundësi e mirë nëse do të merrni ose do të jepni seks oral vaginal. Ju mund të porositni digat e dhëmbëve në internet ose t’i gjeni në shumicën e barnatoreve.

Miti # 7: Prezervativi është i shtrenjtë

“Prezervativët janë një nga llojet  më të përballueshme të kontrollit të lindjes”, thotë Dr. McDonald-Mosley. Kjo është e vërtetë pasi ato janë në dispozicion në shumicën e shitoreve dhe ju nuk keni nevojë për recetë. Sa për çmimin, megjithatë, nëse jeni në një buxhet të shtrënguar shumë qendra shëndetësore të komunitetit dhe klinikat e planifikuara të prindërve në mbarë vendin do t’i ofrojnë falas. Ju mund të gjeni edhe kondoma individuale ose pako të tre copave në supermarkete,  thotë Dr McDonald-Mosley.

Miti # 8: Prezervativët janë përgjegjësi e meshkujve

Shëndeti juaj gjithmonë do të jetë përgjegjësia juaj, dhe kurrë nuk duhet të ketë ndonjë turp për të siguruar që ju të qëndroni të shëndetshëm. “Secili meriton një jetë seksuale që është e këndshme dhe e sigurt”, thotë Dr. McDonald-Mosley. “Të bëhesh rehat duke përdorur prezervativët  është një mënyrë e mirë për t’u kujdesur për shëndetin dhe partnerin tënd dhe për ta bërë seksin më të këndshëm”.

 

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM