Projekti eksperimentues i Zvicrës: Të ardhura për të gjithë qytetarët

9:54 pm 10.12.17

 

Zvicra ka nisur të eksperimentojë projektin për “të ardhurat bazë të pakushtëzuara”, një nismë që synon t’u sigurojë të gjithë qytetarëve, të ardhura minimale për të jetuar, pavarësisht nëse janë apo jo të punësuar.

Projekti nisi testimin në qytetin e Zyrihut me vendim të këshillit komunal, pavarësisht se zvicerianët e refuzuan këtë nismë në referendumin e vitit të kaluar.

Sipas projektit çdo qytetari i garantohen minimalisht 2200 euro në muaj. Minorenëve rreth 550 euro, transmeton OraNews.

Bëhet fjalë për shuma që i mbajnë banorët e Zyrihut mbi kufirin e varfërisë, bazuar gjithmonë tek standardi zvicerian.

Procedurat e aplikimit dhe mënyra e shpërndarjes së parave janë ende të paqarta për publikun, por projekti shihet me tepër skepticizëm, pasi mund të nxisë rastet e braktisjes së punës.

Megjithatë ky sistem social është në faza eksperimentale edhe në Finlandë e Kaliforni.

Plani është pjesë e projekteve të Kombeve të Bashkuara kundër varfërisë.

Shumë organizata ndërkombëtare kanë në plan ta shtrijnë në të gjithë globin në një periudhë afatgjatë, për të luftuar varfërinë.

 

 

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM