Pesë substancat më varshme në tokë – dhe çka i bëjnë trurit tuaj

6:17 pm 27.12.18

opioid-addiction-crisis.jpg

1. Heroina

Ekspertët e Nutt et al. Renditën heroinën si droga më e mvarshme. Heroina është një opiat që prek nivelin e dopaminës në sistemin e shpërblimit të trurit dhe e rritë deri në 200 % në kafshët eksperimentale. Përveçse është ndoshta droga më e varshme, heroina është gjithashtu e rrezikshme, sepse doza që mund të shkaktojë vdekjen është vetëm pesë herë më e madhe se doza e kërkuar për një ‘high’.

Heroina gjithashtu është vlerësuar si droga e dytë më e dëmshme në aspektin e dëmtimit të përdoruesve dhe shoqërisë. Tregu për opiatet e paligjshme, duke përfshirë heroinën, u vlerësua të jetë 68 miliardë dollarë në mbarë botën në 2009.

istock-614644320.jpg

2. Kokaina

Kokaina drejtpërdrejt ndërhyn me përdorimin e dopaminës së trurit për të përcjellë mesazhe nga një neuron në tjetrin. Në thelb, kokaina parandalon që neuronet të shndërrojnë sinjalin e dopaminës, duke rezultuar në një aktivizim jonormal të rrugëve të shpërblimit të trurit. Në eksperimentet mbi kafshët, kokaina shkaktoi që nivelet e dopaminës të rriteshin më shumë se tre herë në nivelin normal. Është vlerësuar se mes 14-20m njerëz në mbarë botën përdorin kokainë dhe se në vitin 2009 tregu i kokainës ishte me vlerë rreth 75 miliardë dollarë.

Kokaina Crack është renditur nga ekspertët si droga e tretë më e dëmshme ajo është kokaina në formë të pluhurit, e cila formon një lëng të butë, si pastë më i dëmshëm. Rreth 21% e njerëzve që provojnë kokainë do të bëhen të varur nga ajo. Kokaina është e ngjashme me stimulantët e tjerë të varur, siç është metamfetamina – e cila po bëhet gjithnjë e më problematike pasi ai po bëhet më gjerësisht në dispozicion.

3. Nikotina

Nikotina është përbërësi kryesor i varësisë së duhanit. Kur dikush tymos një cigare, nikotina absorbohet me shpejtësi nga mushkëritë dhe dërgohet në tru. Panelet e ekspertëve të Nutt et al kanë vlerësuar nikotinën (duhanin) si substanca e tretë më e varshme.

Më shumë se dy të tretat e amerikanëve që provuan pirjen e duhanit raportuan të bëheshin të varur. Në vitin 2002 WHO vlerësoi se ka pasur më shumë se 1 miliardë duhanpirës dhe është vlerësuar se duhani do të vrasë më shumë se 8 milion njerëz në vit deri në vitin 2030.

prescription-painkillers-opioid-misuse.jpg

4. Barbituratet (‘downers’)

Barbituratet – të njohur edhe si plumbat blu, gorillat, nembies, barbs dhe zonjat pink – janë një klasë e barnave që janë përdorur fillimisht për të trajtuar ankthin dhe për të nxitur gjumin. Ata ndërhyjnë me sinjalizimin kimik në tru, efekti i të cilit është mbyllja e rajoneve të ndryshme të trurit. Në doza të ulëta, barbituratet shkaktojnë eufori, por në doza më të larta ato mund të jenë vdekjeprurëse, sepse ato prekin frymëmarrjen. Vartësia e Barbiturateve ishte e zakonshme kur barnat ishin lehtësisht të disponueshme me recetë, por kjo ka rënë në mënyrë dramatike pasi droga të tjera i kanë zëvendësuar ato.

 

wine-beer-consumption.jpg

5. Alkooli

Edhe pse legalisht në SHBA dhe Britani të Madhe, alkooli u vlerësua nga ekspertët e Nutt et al. 1.9 nga një maksimum prej 3 pikëve. Alkooli ka shumë efekte në tru, por në eksperimentet laboratorike të kafshëve ajo rriti nivelet dopamine në sistemin e shpërblimit të trurit me 40-360% – dhe sa më shumë kafshët pinë aq më shumë nivelet e dopamines u rritën.

Rreth 22% e njerëzve që kanë marrë një pije do të krijojnë varësi nga alkooli në një moment gjatë jetës së tyre. OBSH ka vlerësuar se 2 miliardë njerëz përdorin alkoolin në vitin 2002 dhe më shumë se 3 milion njerëz vdiqën në 2012 për shkak të dëmtimit të trupit të shkaktuar nga pirja. Alkooli është renditur si droga më e dëmshme nga ekspertë të tjerë.

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM