Doktorët tregojnë se nga cilat sëmundje vuanin piktorët e mëdhenj të vdekur

8:29 am 12.02.19

“Mjekëve ju pëlqen të diagnostifikojnë,” pranoi Dr. Michael F. Marmor, profesor i okulistikës në Universitetin Stanford dhe autor i disa librave rreth artistëve dhe shikimit. Shumica e mjekëve ruajnë aftësitë e tyre diagnostike për pacientët, por ekziston një nënkulturë e profesionistëve mjekësorë të obsesionuar në problemet shëndetësore të artistëve të famshëm dhe të vdekur – dhe si ndikuan në punën e tyre.
Ja një listë e transmetuar nga UrbanFm e artistëve të njohur dhe problemet e tyre shëndetësore sipas diagnozave nga doktorët e sodit.

Mikelanxhelos i dhimbnin duart

Daniele da Volterra, Michelangelo Buonarroti (1475-1564), ca. 1544. Courtesy of The Metropolitan Museum of Art.

Në shtatëdhjetat e tij të fundit, Michelangelo i shkroi nipit të tij se duart e tij – veglat kryesore të karrierës së tij të shkëlqyer të skulpturës – po i shkaktonin dhimbje të mëdha. “Shkrimi më jep një siklet të madh”, ankohej artisti italiani i Rilindjes. Nëse shkrimi ishte një luftë, atëherë  përdorimi i një çekiçi dhe dalte, në një bllok të madh të mermerit do të ishte e pamundshme.

Autoritetet në Kishën e Santa Croce në Firence, ku është varrosur artisti, ndaluan zhvarrimin e eshtrave të Mikelanxhelos për hetime patologjike, dhe kështu ekipi i pesë studiuesve mjekësorë u krijua. Studimi i tyre i vitit 2016, i botuar në Journal of the Royal Society of Medicine, vendosi të mbështetet në dy portrete të artistit të bëra gjatë kohës që ai ishte gjallë, së bashku me një kopje të mëvonshme, duke u përqëndruar në paraqitjet e tij të duarve. Ata diagnostikuan nyjet e tij me osteoartriti të shkaktuara nga abuzimi dhe përdorimi për një kohë të gjatë. Në terma më të kuptueshëm, një jetë duke thyer gurë i shtrembëroi gishtat e tij dhe i bëri ata të sëmureshin.

Syri i Leonardo Da Vincit

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, c. 1500. Image via Wikimedia Commons.Vitruvian Man

Artistët e shohin botën ndryshe, dhe disa okulistë e kanë atribuar vizionin e tyre krijues në sytë e tyre. Një studim i vitit 2018 i publikuar në Journal of the American Medical Association argumenton se Leonardo da Vinci kishte strabismus – një çrregullim i vizionit në të cilin sytë nuk janë normalë, duke rezultuar në humbjen e perceptimit të thellësisë –  që mund të shpjegojë aftësitë e jashtëzakonshme të mjeshtrit të Rilindjes.

Si bazë e hulumtimit të tij, Tyler krahasoi gjashtë vepra arti që mendohet të portretizojnë artistin, duke cituar dy skulptura, dy piktura të naftës dhe dy vizatime. Këto përfshijnë Leonvat Salvator Mundi (rreth vitit 1500) dhe Man Vitruvian (rreth vitit 1490). Tyler pastaj ka matur divergjencën këndore të pikturave të tij, dhe këndi mesatar i syrit të tij ishte në përputhje me strabizmin.

Shikimi abstrakt i Claude Monet

Weeping Willow
Piktori impresionist Claude Monet prodhoi veprat e tij më abstrakte dhe ekspresive drejt përfundimit të karrierës së tij dhe një studim rastit i botuar në Journal Britanik të Praktikës së Përgjithshme thotë se shkaku i këtyre inovacioneve ishte pamja e dobët. Monet filloi të zhvillonte katarakt dypalësh, në vitet e tij të gjashtëdhjeta, dhe një sëmundje e bëri atë të shihte gjithçka të errët. Në vitin 1913, një okulist rekomandoi që t’i nënshtrohet operacionit të kataraktit. Artisti refuzoi i frikësuar nga dështimi, dhe bëri të bëjë etiketimin e tubave të tij të bojrave për të shmangur përdorimin e ngjyrave të gabuara.
Por pas një dekade të zymtë, Monet më në fund u pajtua, në vitin 1923, që të bëhej operacioni dhe shikimi i tij i ripërtërirë lejoi të shihte ngjyrat e vërteta të pikturave të tij preoperative (shumë prej të cilave ai shkatërroi).

Vizionet e shtrembëruara të El Grecos

Saint Jerome as a ScholarSaint Luke
Në 1913, një okulist me emrin Germán Beritens nuk ishte i bindur se figurat dramatikisht të zgjatura të pikturuara nga artisti i Rilindjes spanjolle El Greco ishin produkt i një stili të veçantë. Ai tregoi se astigmatizmi i rëndë – një gjendje okulare në të cilën kornea e deformuar  shkakton fokus të pabarabartë përgjatë planeve të ndryshëm vizualë – duhet të ketë bërë që piktori të shohë figurat vertikalisht, të cilat ai pastaj i vizatoi në kanavacë. Teoria e Beritensit në mënyrë të dukshme shpjegoi teknikën idiosinkratike të El Greco.

Pothuajse një shekull më vonë, një tjetër studiues kuptoi se logjika e Beritens ishte intuitive, por e gabuar. Në një studim të vitit 2002 të publikuar në Leonardo, Stuart Anstis, një psikolog në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, argumentoi se nëse El Greco kishte një defekt astigmatik, vizioni i tij do t’i shtrembërojë jo vetëm subjektet por edhe pëlhurat e tij. Me fjalë të tjera, nëse El Greco pikturoi një portret të një fisniku, atëherë si portreti ashtu edhe subjekti do të duhej të shfaqeshin në mënyrë të ngjashme të shtrembëruar në sytë. Sidoqoftë, Anstis kreu eksperimente duke demonstruar se njerëzit me astigmatizëm janë të aftë të vizatojnë objekte proporcionale. “Zgjatimet e El Greco-s ishin një shprehje artistike, jo simptomë vizuale”, përfundoi Anstis”./UrbanFm/

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM