Cili është shkaktari i vdekjes te njerëzit përreth globit?

9:52 am 06.03.19

A crowd rushing past

Në vitin 1950, jetëgjatësia mesatare globale ishte vetëm 46. Deri në vitin 2015, ajo kishte shkuar deri në mbi 71. Në disa vende, progresi nuk ka qenë gjithnjë i qetë. Sëmundjet, epidemitë dhe ngjarjet e papritura janë një kujtesë se jeta e përjetshme nuk egziston.

Ndërkohë, vdekjet që mund të na preokupojnë – nga terrorizmi, lufta dhe fatkeqësitë natyrore – përbëjnë më pak se 0.5% të të gjitha vdekjeve të kombinuara. Por në të gjithë botën, shumë njerëz ende po vdesin shumë të rinj dhe nga shkaqe të parandalueshme.

Life expectancy at birth by region

Rreth 20 milionë njerëz në botë vdiqën në vitin 2017. Kjo është 10 milionë më shumë se në vitin 1990, pasi popullsia globale është rritur dhe njerëzit jetojnë mesatarisht më gjatë. Më shumë se 70% vdesin nga sëmundjet jo-ngjitëse dhe kronike. Këto sëmundje nuk kalojnë nga një person në tjetrin dhe zakonisht veprojnë ngadalë.

Leading causes of death

Vrasësi më i madh i vetëm është sëmundja kardiovaskulare, e cila ndikon në zemrën dhe arteriet dhe është përgjegjës për çdo vdekje të tretë. Kjo është dyfishi i shkallës së kancerit – shkaku i dytë kryesor – që përbën rreth një në gjashtën nga të gjitha vdekjet. Sëmundje të tjera jo-ngjitëse si diabeti, sëmundje të caktuara të frymëmarrjes dhe dementia janë gjithashtu në krye të listës./UrbanFM/

 

Child mortality rate by selected country

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM