Akulli në Grenlandë shkrihet ‘edhe në dimër’

11:33 am 26.12.18

The Greenland ice sheet is the planet's second largest

Një ekip shkencëtarësh skocez ka zbuluar se si shkrihet shtresa e akullit të Grenlandës – madje edhe në dimër.

Hulumtimi është kryer në Shoqatën Skoceze për Shkencën Detare (SAMS), që ka gjetur valë masive të ngrohta që shkrijnë akullin nga poshtë.

Shtresa e akullit të Grenlandës përmban pothuajse 650,000 milje kub të akullit dhe është shtresa e dytë më e madhe e akullit në planet.

Ndryshimi i klimës do të thotë se është gjithashtu kontribuesi i dytë më i madh në rritjen e nivelit të detit në botë.

Ocean physicist Dr Neil Fraser has created computer models

 

Fizikanti i Oqeanit Dr Neil Fraser në laboratorët SAMS në Dunstaffnage, pranë Oban, ka krijuar një model kompjuterik se si valët e mëdha nën sipërfaqen e Atlantikut po e shtyjnë ujin relativisht të ngrohtë deri në fiordët e Grenlandës.

Emri shkencor është “valët e brendshme të bllokuara në bregdet”.

Valët janë të ngrohta, edhe pse në dimrin e Arktikut ato janë  pak gradë mbi zero.

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM