Kenia do të fillojë të mësojë gjuhën Kineze nëpër shkolla

11:29 am 09.01.19

Eunice Metian sits in her classroom in Sajiloni Primary School in the semi-arid Kajiado County, south of Kenya's capital Nairobi, June 12, 2012. With help from German Agro Action, the school was able to build a sustainable water tank, freeing students from the task of fetching water and allowing them to spend more time on their homework and improving their results, according to deputy headteacher Elizabeth. By 2025, two-thirds of people worldwide are expected to face water shortages as businesses, agriculture and growing populations compete for the ever more precious commodity. Picture taken June 12, 2012.Kenia do të fillojë të mësojë gjuhën Mandarine në shkolla në një përpjekje për të përmirësuar konkurrencën në punë, për të lehtësuar tregtinë dhe për të krijuar lidhje më të mirë me Kinën.

Instituti i Zhvillimit të Kurrikulit të Vendit (KICD) ka thënë se dizajni dhe fushëveprimi i planit mësimor i gjuhës mandarine ka përfunduar dhe do të fillohet të zbatohet në vitin 2020. Nxënësit e shkollës fillore që nga klasa e katërt (e moshës 10 vjeç e lart) do të jenë në gjendje të fillojnë kursin, tha kreu i agjencisë Julius Jwan. Jwan tha se gjuha po futet në kurikula duke pasur parasysh rritjen gjuhës Mandarine dhe thellimin e lidhjeve politike dhe ekonomike mes Kenisë dhe Kinës.

“Vendi i Kinës në ekonominë botërore është rritur gjithashtu në mënyrë që Kenia të përfitojë nga kjo atëherë qytetarët duhet kuptojnë Mandarinin,”tha Jwan. Kenia ndjek hapat e Afrikës së Jugut e cila filloi mësimin e gjuhës mandarine në shkolla ​​në vitin 2014 dhe në Ugandës, e cila po planifikon mësimet të detyrueshme të gjuhës mandarine për nxënësit e shkollave të mesme.

Pastaj sekretari i arsimit Fred Matiang’i tha se planprogrami do të testohej për të parë se çfarë të përmirësohej para se të zbatohej plotësisht në të gjitha klasat fillore dhe të mesme. Mandarin është caktuar të mësohet së bashku me gjuhët lokale dhe ato të huaja, duke përfshirë frëngjishten dhe arabishten.

URBAN Electro

URBAN Funk

URBAN FM